12 januari 2007

Gebraden kip met courgette en aardappelen

Gebraden kip is een van de lekkerste dingen die je (wat mij betreft) op tafel kunt zetten. Dit is de zoveelste variant op de vele recepten die wij ervan hebben. Deze is uitermate geschikt voor doordeweekse dagen als je wel tijd hebt om de kip lang in de oven te laten staan (bijvoorbeeld om ondertussen het hele huis nog op te ruimen, en jezelf in mooie kleren te hijzen) maar geen tijd hebt voor eindeloze voorbereidingen of moelijke tijdrovende bijgerechten. Zet dit op tafel en je bent er. Eventueel nog met een salade (bijvoorbeeld de asperge-tomaten salade of de witlofsalade met geitenkaas en walnoten), maar dan is het ook af.

Ingredienten voor 2 personen
1 kip (van de poelier, niet te groot!)
3 tot 4 tenen knoflook
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
4 el olijfolie
2 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
ongeveer 400 gram in blokjes gensedne aardappeln in de schil of kleine krielaardappeltjes in de schil.
1 courgette, in blokjes
3 rode uien, in dunne partjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneus de tenen knoflook en pers 1 teen uit. Bestrooi de buikholte van de kip met zout en peper en vul de kip met een flinke scheut olijfolie, de gekneusde knoflooktenen, 1 takje rozemarijn en 2 takjes tijm.
Meng vervolgens de uitgeperste knoflook door zeker drie eetlepels olijfolie en bestrijk de kip met dit mengsel. Strooi er zout en peper over. Leg de kip in een braadslee en laat hem een half uur in de oven staan op 200 graden. Haal dan de braadslee eruit en bedruip de kip goed met het vocht uit de slee en keer hem even om zodat hij op zijn rug ligt. Doe dan de aardappelen, de ui, de courgette en de rest van de kruiden in de braadslee en doe er ruim zout en peper overheen en zet alles terug in de oven, nu op 175 graden. Haal na een half uur de kip er weer uit, keer hem weer om (zodat ie weer terug ligt op zijn buik) en bedruip hem opnieuw en schep de groente goed door. Hierna nog een half uur in de oven. Als je de kip inprikt met een vleesvork moet het vocht dat eruit komt niet bloederig zijn maar helder.

Geen opmerkingen: