13 februari 2011

Verse tomatengroentesoep met ballen

Dit is een variatie op de verse tomatensoep die ik hier eerder beschreef.

Ingrediënten (voor zes kommen):
- ongeveer 1200 gram tomaten
- één ui
- twee teentjes knoflook
- vier bouillonblokjes
- twee liter kokend water
- een zak met soepgroenten (ongeveer 400 gram)
- vijfhonderd gram gehakt
- een zakje gehaktkruiden
- een beschuit
- één ei
- vermicelli
- peper, zout

Kook een pannetje met water en snijd ondertussen in de onderkant van de tomaten met een mesje een kruis. Leg de tomaten voorzichtig in het hete water en haal ze eruit als het vel begint los te laten. Ontvel ze en snijd ze in blokjes.
Snipper de ui.
Verwarm in een wok of in een pan met een dikke bodem wat olie (ik gebruikte onze kleine wok). Pers de twee knoflookteentjes boven de wok uit en bak de knoflook samen met de gesnipperde ui op in de wok. Voeg dan, als alles een beetje is opgebakken, de gesneden tomaten toe. Schep alles regelmatig om en kook ondertussen in een grote pan twee liter water met de bouillonblokjes. Voeg het tomatenmengsel toe aan het water met de bouillonblokjes.

Meng ondertussen in een kom de gehakt met het ei, de gehaktkruiden en de verkruimelde beschuit. Maak van het mengsel een stapel gehaktballetjes. Zorg dat de balletjes niet te klein zijn.
Voeg de balletjes toe aan de soep. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat ongeveer twintig minuten pruttelen. Voeg kort voor het eten de groenten en de vermicelli toe.

Geen opmerkingen: