20 november 2006

Simpele pasta met rode saus

Dit eten we zeker eens in de twee weken, soms wel één keer per week. Na onze vakantie in Italië hebben we het een tijdje niet gegeten na een pasta overdosis, maar na een maand stond het weer bijna wekelijks op het menu.
Het is makkelijk en snel klaar te maken en erg lekker. Meestal eten we dit met spaghetti. We hebben vaak bergen van liggen omdat het altijd handig is om in huis te hebben en de allergoedkoopste soort pasta is die er is, maar elke andere pasta is ook prima. Ook de blikjes gepelde tomaten of tomatenblokjes, de kleine blikjes tomatenpuree, knoflook en uien kopen we altijd groot in. De groentezaak en de slager zitten om de hoek dus als we geen champignons en prei in huis hebben en er geen gehakt meer in de vriezer ligt is dit avondmaal toch vrij eenvoudig te regelen. Vroeger maakte ik pasta met rode saus nog wel eens met een zakje voorgesneden Italiaans groentemix, maar ik snap niet hoe ze er bij de Albert Heijn bijkomen dat er wortel in die mix moet zitten. Zonder de mix en met champignons en prei vind ik het een stuk lekkerder.

Ingrediënten (voor 2 personen)
- Spaghetti voor 2 personen (op de gok)
- 200 gram gehakt (kan half om half en kan rundergehakt zijn, ik neem altijd wat in de aanbieding is).
- een flinke ui
- een teentje knoflook
- een prei
- een bakje champignons (250 gram)
- blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
- klein blikje tomatenpuree
- evt. een scheutje rode wijn
- strooikaas: of Parmezaanse kaas óf gewoon geraspte (jong) belegen.
- olijfolie, peper, zout
- Italiaanse kruidenmix (gedroogd) of verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum)

Zet een grote pan met water en een beetje zout op het vuur en breng dit aan de kook.
Snipper de ui en bak de gehakt met de ui en het geperste teentje knoflook op in een hete koekenpan. Ik doe dit nooit met olie omdat de gehakt al genoeg vet afgeeft, H bakt het altijd wel met olijfolie op, je kunt zelf kijken wat je het lekkerste vind.
Snij ondertussen de prei in kleine ringen en de champions in plakjes of in vieren. Als het goed is kookt de pan met water nu en kun je de pasta in de pan doen. Als de gehakt gaar is doe je de prei erbij en even later de champions. Bak alles lekker op en doe er ten slotte de gepelde tomaten in en het blikje puree. Strooi er naar smaak peper, zout en Italiaans kruidenmix bij of verse basilicum (als dat voorhanden is).
Als je de saus te dik vindt doe je er nog een klein beetje water bij of, zoals H vaak doet en wat erg lekker is, een scheut rode wijn.
Schep de gare pasta op een diep bord, doe de saus er bovenop, strooi er wat kaas overheen en klaar is kees.

Dit gerecht is ook erg handig als je volkomen pretentieloos een grote groep te eten moet geven. Serveer er dan ook een grote schaal stokbrood bij met kruidenboter. Het is allemaal niks bijzonders maar wel voedzaam en snel.

Geen opmerkingen: