20 november 2006

Pittige gehakt-bladerdeegschotel

Dit recept heb ik gekregen van Jos, een vriend van de middelbare school. Het recept is makkelijk en lekker en vooral origineel. Wat het vooral lekker maakt is de knapperige korst van bladerdeeg en de combinatie van de pittige gehaktvulling met de neutrale rijst. Ik heb het al heel vaak voorgezet aan gasten en werkelijk iedereen was enthousiast en vroeg me naar het recept. Jos serveerde het aanvankelijk met ketjap en zonder rijst. Ik vind het zonder ketjap lekkerder en met rijst een stuk gevarieerder van smaak. Het voordeel van dit gerecht is dat je het voordat de gasten arriveren, kunt maken en pas in de oven hoeft te zetten als ze daadwerkelijk aanbellen. Daarna hoef je alleen de rijst nog te koken en ben je klaar.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- één ui
- groot blikje tomaten puree
- een potje milde Petak curry paste (is een paars potje, staat bij de Indiase afdeling in de supermarkt)
- 400 gr Chinese groentemix
- 1 pakje bladerdeeg(vellen).
- 500 gr gehakt
- witte rijst voor 4 personen

De oven vast voorverwarmen op 200 °C (hete luchtoven).
Snij de ui in blokjes en en bak samen met de gehakt op in een flinke koekenpan. Schep het vocht eruit als het echt erg vochtig is. Doe de tomatenpuree en twee à drie scheppen (eetlepels) curry paste in de wok/koekenpan. De Chinese groentemix toevoegen en een beetje gaar laten worden.
Vervolgens een ovenschaal invetten met boter en deze bekleden met bladerdeeg (als de vellen nat zijn buigen ze makkelijker en worden ze ook mooier bruin in de oven).
Doe de groent-gehaktmix in de ovenschaal en dek de bovenkant af met bladerdeegvellen.
Zet het geheel in de oven totdat de bladerdeeg gaar is, dit duurt ongeveer half uur tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C (het bladerdeeg moet mooi bruin zijn).

Serveren met witte rijst die je kookt als de ovenschotel bijna klaar is. Ook lekker met Naanbrood (ook verkrijgbaar op de Indiase afdeling) of gewoon stokbrood.

Geen opmerkingen: