Dit recept kreeg ik van Nikkie. Zij maakt dit al heel lang en dacht dat het recept oorspronkelijk van Jamie Oliver kwam. Als ware kipliefhebbers moesten we dit natuurlijk uitproberen, en het is echt heerlijk! Het is weer eens een heel andere manier van kip klaar maken en het sausje is helemaal goddelijk!
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 kip van de poelier van ongeveer 1 kilo of iets meer
- zeezout uit de molen
- zwarte peper uit de molen
- 1 handvol verse peterselie, grof gehakt
- 2 stukken gember ter grootte van een duim, ongeschild en geraspt
- 1 of 2 rode paprika's, gehalveerd en de zaadjes verwijderd
- 1 gele paprika, gehalveerd en de zaadjes verwijderd
- 2 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
- 1 verse Spaanse peper, doormidden gebroken
- 1 (hele) rijpe ananas, geschild, in (niet te kleine) blokken gesneden
- ½ theel. venkel (gedroogd)
- olijfolie
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepel balsamico azijn
Verwarm de oven voor op 190ºC. Bestrooi de kip van binnen en van buiten met zout en peper en stop hem vol met een mengsel van peterselie en gember. Snijd de paprika’s in grote stukken en de uien in vieren en leg ze in een koude braadpan. Doe er de pepertjes, ananas ( in blokken) en de venkel bij. Sprenkel er drie flinke scheuten olijfolie bij, strooi er peper en zout op en schud door elkaar totdat alles gelijkmatig verdeeld is. Leg de kip er bovenop, sprenkel er een beetje olie over en zet hem ongeveer één tot anderhalf uur in het midden van de voorverwarmde oven. Draai na ongeveer drie kwartier de kip om. Schep als de kip klaar is de braadsappen over de kip. Haal de kip met de helft van de groente en ananas uit de pan, leg op een bord en laat ze heel eventjes afkoelen terwijl je de saus maakt. Doe de rest van de groente en ananas met de suiker en balsamicoazijn in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout. Pureer dit alles tot de saus. Als de saus te dik is kun je wat kokend water toevoegen. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Lekker met gekookte rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten