18 februari 2007

Bagels

Dit recept voor bagels heb ik al een paar keer gebruikt (Komt oorspronkelijk uit Nigella Lawson's 'hoe word ik een goddelijke huisvrouw', p. 305-306). Ik ben geen enorme fan van bagels, maar af en toe een paar voor bij de lunch of bij de soep is altijd lekker. Het is dan weer eens iets anders dan gewoon (zelfgebakken) brood. Lekker met roomkaas met verse bieslook en gerookte zalm of roomkaas met gerookte ham of serrano ham.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 tot 8)
- 500 gram bloem
- halve eetlepel zout
- 5 gram gist uit een zakje
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2,5 dl water

Meng bloem, zout en gist in een kom en meng in een kan het water, de olie en de suiker. Gooi dan alles bij elkaar en kneed de massa tot er een stevig, heel elastisch deeg ontstaat. Het deeg moet erg droog zijn, dus voeg eetlepels bloem toe tot er een echt droog en elastisch deeg ontstaat.
Maak van het deeg een bal en leg hem in de kom. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem op een warme plek (bijvoorbeel voor de verwarming). Laat het daar een uur rijzen.
Kneed het deeg daarna nog kort door en verdeel het in 6 tot 8 stukken.
Zet nu een pan met water op het vuur en schep daar een aantal eetlepels suiker in en breng het water aan de kook. Verwarm de oven voor op 240/250 graden.
Rol de stukken deeg in slierten van ongeveer 10 tot 12 centimeter en vouw de uiteinden over elkaar. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Als je alle bagels hebt gemaakt pak je de eerste bagel met een spatel van het papier en laat hem voorzichtig in het kokende suikerwater zakken. Laat hem een minuut in het kokende water ronddrijven. Haal hem er dan uit, leg op de bakplaat en doe hetzelfde met de andere bagels. Doe ze wel één voor één in het water. Als ze allemaal in het water zijn geweest kunnen ze de oven in. 15 minuten, tot ze mooi bruin zijn.

Geen opmerkingen: