12 juli 2007

Penne alla vodka

Eigenlijk wilde ik dit alleen maar maken omdat het recept er zo eenvoudig uit zag en ik erg benieuwd was naar de smaak ervan... Maar het was zo lekker, dit gaan we zeker vaker eten! de saus is lekker romig en smaakt heerlijk. Echt een aanrader voor een makkelijke dooordeweekse maaltijd. Terwijl de saus kookt kun je de keuken opruimen en de wasmachine aanzetten.. Wederom is het recept afkomstig van Nigella: p. 132 van Feest!

Ingrediënten (voor 2 personen):
- 250 gram penne (of iets meer)
- een grote ui
- teentje knoflook
- klontje boter om de ui in te bakken en 2 extra eetlepels boter
- een blikje gepelde of gehakte tomaten (425 gram)
- 1 eetlepel slagroom
- scheut wodka

Zet voor de pasta een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook met wat zout.
Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Smelt een klontje boter in een grote koekenpan en bak de uien en de knoflook op een laag vuur langzaam op (ongeveer tien minuten). Ze mogen niet bruin worden, maar moeten langzaam glazig worden. De knoflook mag niet aanbakken. Doe de tomaten bij de ui. Als je gepelde tomaten hebt, snijd ze dan vooraf kleiner zodat je geen grote stukken in de saus hebt zitten. Breng de saus aan de kook en laat zeker 15 tot 20 minuten rustig pruttelen. Kook de pasta ondertussne al dente.
Voeg na 20 minuten een eetlepel slagroom toe aan de saus en zet het pitje op zijn allerlaagst. Het moet nu niet meer koken, alleen warm blijven.
Giet de pasta af. Meng de pasta met twee eetlepels boter en een scheut wodka. Doe de pasta met boter en wodka bij de saus. Goed mengen, meteen eten. Bestrooi op tafel met wat verse parmezaanse kaas.
Wij aten er een makkelijke rauwkost mix van tomaten en gele papika bij en een stokbroodje met kruidenboter.

11 juli 2007

Muffins met citroen en frambozen

Waarschijnlijk omdat ik geen dubbelkoolzure soda had (verkrijgbaar bij de apotheek) zijn deze muffins niet zo mooi 'muffinachtig' geworden als ik had gehoopt.. Volgende keer dus echt gebruiken. Ze zijn wel heel erg lekker! Citroen en framboos is sowieso een lekkere combinatie. Ik maakte ze voor de borrel van mijn zus' afstuderen. Net als de kastanjekoek. Samen met overigens nog heel veel andere echte 'borrelhapjes'..

Ingrediënten:
- 60 gram gezouten boter
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel dubbelkoolzure soda
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1/4 theelepel zout
- het sap en de schil van 1 citroen
- 1,2 dl melk
- 1 groot ei
- 150 gram frambozen
- muffinplaat voor 12 muffins

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter langzaam in een pannetje en laat daarna weer afkoelen. Meng ondertussen de droge ingrediënten: de bloem, bakpoeder, soda, kristalsuiker, zout en de rasp van de citroen. Meng in een andere kom het citroensap met de melk en zorg dat de total hoeveelheid vocht (dus sap en melk) 1,2 dl is. Meng dat mengsel met een ei (goed kloppen) en de gesmolten boter. Doe dan alle natte en alle droge ingredienten bij elkaar in een kom en meng goed (met bijvoorbeeld een vork) tot een klonterig nat deeg ontstaat. Voeg de frambozen toe en spatel ze door de mix heen. Vul de 12 muffinvormpjes met muffinpapiertjes en schep het deeg/beslag er in. 30 minuten in de oven en klaar is kees! smullen maar! Volgens mij ook lekker als nagerecht met een bolletje vanilleijs of chocoladeijs.

10 juli 2007

Kastanje Chocoladekoek

Dit is wederom een recept van Nigella (p. 171 van Hoe word ik een goddelijke huisvrouw). Ik kan er niks aan doen, maar als het om taarten en zoetigheid gaat is zij gewoon de allerbeste.. Eigenlijk is deze 'koek', het is meer een taart, een variant op de chocolade-kastanjetaart die ik al eens eerder hier heb beschreven. In plaats van glazuren met chocola, bestrooit Nigella deze koek echter met poedersuiker. En omdat het zo minder zoet en chocolade-achtig is, is het ook meer een koek dan een taart. Als je hem in een grotere vorm zou bakken zou hij helemaal meer op een koek lijken. Dat doe ik de volgende keer. .. Ik bakte deze taart/koek voor mijn zusjes afstuderen, als toetje bij een 'borrel-buffet'. Ook erg lekker rond 'theetijd' met een kop thee.

Ingrediënten:
- blik van 435 ram kastanjepuree (in frankrijk wel te krijgen, hier moeilijker)
- 125 gram zachte boter
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel bruine rum (ik gebruikte cognac)
- 6 grote eieren, gesplitst
- 250 gesmolte pure chocolade
- snuf zout
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 25 gram lichte basterdsuiker
- springvorm van minimaal 22 cm (ik gebruikte er een van 20, wat duidelijk te smal was)

Smelt de chocolade vast au bain marie op t fornuis. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Roer de boter en de kastanjepuree door elkaar. Als de boter goed zacht of zelfs gesmolten is gaat dat makkelijk met een spatel, anders een keukenmachine gebruiken (die heb ik niet, dus ik moest wel met de hand roeren). Voeg daarna de eierdooiers, de cognac en de vanille toe. Voeg als de chocolade gesmolten is ook deze toe aan het kastanjemengels en meng goed.
Mix met een snuf zout de eiwitten tot schuim en voeg voorzichtig in kleine porties de kristalsuiker toe terwijl je blijft mixen en zorgt dat er witte glanzende pieken ontstaan. Schep er vervolgens de basterdsuiker door. Meng het eiwitmengsel met het kastanjemengsel. Schep alles goed om. Giet daarna het mengsel in een met boter ingevette bakvorm. Eventueel bekleed je de bakvoorm ook met bakpapier.
Zet het geheel zeker 50 minuten in de oven. Omdat mijn taart nogal dik werd door de te kleine vorm heeft ie er wel een uur in gestaan. Test met een satéprikker of de binnekant al gaar is. Haal hem dan uit d eoven en laat afkoelen. Voor het serveren met poedersuiker bestrooien. Ik maak morgen een foto van de taart en zet hem hier op de site...

09 juli 2007

Rijst met kip en perzik

Dit is een poging een gerecht dat Hans vroeger wel eens at met een huisgenoot na te maken. Hij heeft zich zo goed als zo kwaad alle andere ingrediënten naast de perzik en de rijst proberen te herinneren en ik heb er vervolgens onderstaand recept van gemaakt. Ik heb het nu een aantal keer gemaakt en het was heel goed te eten, al zeg ik het zelf, zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten (voor 2 goed etende personen):
- 300 gram snelkook rijst
- 2 uien (niet te groot), gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 groene paprika, in blokjes
- 1 kipfiletje, in reepjes/blokjes
- 1 groot blik halve perziken, in blokjes gesneden.
- zonnebloemolie
- tomatenpuree, 2 blikjes
- ketjap
- zout, peper

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snipper de uien, snijd de paprika's in stukken en de kipfilet in reepjes.Warm olie in een wok en bak de kipfilet. Bestrooi ruim met peper en wat zout. Snijd ondertussen de perziken in blokjes. Bak vervolgens de uien en paprika mee, voeg de tomatenpuree en een paar flinke scheuten ketjap toe. Laat de perziken even meesudderen en giet de rijst af. Schep alles op een bord. Makkelijk en lekker!

03 juli 2007

Aardappel en courgette schotel

Wij aten dit van de week met vissticks. Niet zo'n culinair hoogstandje, maar wel een lekkere doordeweekse maaltijd. Met elk ander vlees- of visgerecht is dit uiteraard ook erg lekker. De courgette kwam overigens uit eigen tuin, de eerste van dit jaar!

Ingrediënten (voor 2 personen):
- 400 gram krieltjes, ongeschild
- tweederde van een flinke courgette
- twee knoflooktenen
- 4 eetlepels olijfolie
- een handje verse peterselie en basilicum, gehakt
- peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgette in blokjes en leg ze samen met de (gewassen) krieltjes in een ovenschaal. Snijd twee knoflooktenen in vieren en leg die in de schaal. Bestrooi de aardappelen en courgette met verse gehakte basilicum enpeterselie en peper en zout en vier eetlepels olijfolie. Hussel alles goed door elkaar en zet in de oven voor zeker 40 tot 50 minuten. Schep alles elke 15 minuten even om zodat alles gaar wordt.. Prik in de aardappelen om te zien of ze gaar zijn.

02 juli 2007

Gebraden kip met mosterd en witte wijn

Dit is weer een van de vele gebraden kipgerechten, en absoluut (samen met de tropische kip van Nikkie) een van onze favorieten! Ook dit recept komt uit 'De smaak van mijn herinnering' (p.359). Het is goddelijk en we hebben het inmiddels al zo vaak gemaakt dat de pagina's 358 en 359 nu aan elkaar plakken... Het kookboek is overigens een echte aanrader; hartstikke dik, en hoewel ik er echt niet alles uit zal maken zit er echt heel veel lekkers en origineels bij. Ik maakte er al eerder de paprikasoep uit die echt heerlijk is. Ik zal het recept binnekort ook hier plaatsen. ..

Ingrediënten (voor 2 personen):
- een hele kip van de poelier van ongeveer 1 kilo
- 4 grote aardappels
- 2 citroenen
- 2 of 3 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel oregano of thijm (gedroogd)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 rode uien
- 2 laurierblaadjes
- 3 teentjes knoflook
-125 ml witte wijn

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en snij ze in repen als dikke patatten. Meng de mosterd, de olie en de oregano door elkaar. Doe de kip, de aardappelen, de uien (in parten gesneden) en de knoflootenen (heel) in de braadslee. Bestrooi de aardappelen en de kip (ook van binnen) met zout en peper. Doe twee uitgeknepen citroenhelften in de buikholte van de kip. Vet de kip in met de marinade (met een kwastje) en schenk het restant over de kip en de aardappelen. Meng alles goed zodat de marinade overal goed op zit. Schenk een klein kopje water in de braadslee langs de rand ervan. Zet een uur in de oven.
Haal de kip eruit en draai hem om (als hij mooi bruin is), meng de aardappelen en de uien goed door elkaar zodat ook de onderkanten bruin worden. Schenk de wijn over de kip en giet als de aardappelen droog worden nog wat extra water in de braadslee. Zet de kip nog zeker een half uur tot 45 minuten in de oven terug. Als de kip gaar is komt er schoon vocht uit lopen, is het vocht rood, dan moet de kip nog langer. Hij moet mooi bruin en knapperig zijn, terwijl de aardappelen zacht en sappig moeten zijn. Giet desnoods dus extra water in de braadslee als de kip langer moet en de aardappelen droog staan. Afhankelijk van de grootte van de kip moet het gerecht uiterlijk na 2,5 uur helemaal gaar zijn.. Heerlijk met koude witte wijn!

01 juli 2007

Zalm in een korstje van suiker en mosterd

De zalm op de foto hoort er zo 'aangebrand' uit te zien, geloof me. Nigella noemt het 'geschroeide zalm'. Omdat wij niet vaak vis eten, maar het wel lekker vinden, heb ik dit recept (ter inspiratie) uitgezocht uit 'Voor altijd zomer' (p. 97) en, het wordt eentonig, het was heerlijk! Het is zoet dooor de suiker en toch pittig door de mosterd.

Ingrediënten (voor 2 personen):
- twee zalmfilets (ik haalde ze gewoon bij de supermarkt)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel kristalsuiker (of iets meer)
- 1 flinke eetlepel engelse mosterdpoeder.

Meng de suiker met de mosterdpoeder en haal ze op het laatste moment, net voordat je ze in de hete pan met olijfolie legt, door het mengsel. Dit laatste moment schijnt echt essentieel te zijn, aldus Nigella. Bak beide kanten van de zalm zo'n 3 minuten. Volgens Nigella moet je ze dan nog laten nagaren op een bord (een paar minuutjes), maar omdat de filets wat dik waren en ze van binnen nog niet gaar waren heb ik eerst het vuur laag gezet en ze twee minuutjes met een deksle erop laten staan, vervolgens heb ik het vuur even uit gezet en ze ook met het deksel erop nóg even laten liggen. We aten dit met gepofte aardappels en met de meloen-feta salade van p. 67.