04 januari 2007

Chocolade kastanjetaart

Chocoladetaarten zijn de lekkerste taarten van de wereld. Ik bak ze met grote regelmaat en ken vele fantastische recepten. Dit recept kreeg ik van een vriendin die deze taart al jaren bakt op haar verjaardag. De kastanjepuree is buiten de kersttijd nauwelijks te krijgen in supermarkten. Vaak koop ik met kerstmis er een paar blikjes van in of ik vraag een vriendin een paar blikjes mee te nemen uit Frankrijk waar ze het spul het hele jaar door verkopen.

Ingredienten
250 g pure chocolade
4 eieren
125 g suiker
200 g kastanjepuree (blik a 440 g)
2 eierdooiers
1 bekertje slagroom (125 ml)
1 eetlepel cognac of vieux
1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Laat 100 gram choclade au bain marie smelten. Als de chocolade is gesmolten iets laten afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 175 °C.
Bekleed de bodem van de springvorm (ik gebruik voor deze taart altijd een vorm van 20 of 22 cm doorsnee) bekleden met bakpapier en de wanden invetten met boter.
Boven twee kommen eieren splitsen. Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen. De eiwitten stijfkloppen en 60 gram suiker toevoegen en nog een minuut doorkloppen. meng de gesmolten chocolade door het mengsel met de kastanjepuree en spatel de geklopte eiwitten er in gedeelten doorheen, goed mengen. Schep alles in de springvorm scheppen en laat de taart in 30 à 35 minuten gaar bakken.
Laat de taart uit oven (op een rooster) afkoelen.

Voor de afwerking van de taart:
Verwarm als de taart is afgekoeld de rest van chocolade in kom au bain marie om te smelten. Roer er vervolgens twee eierdooiers er één voor één door. Zet de kom terug in de pan en verwarm de saus als roerend tot deze dikker wordt. Laat de saus afkoelen en klop intussen de slagroom met rest van suiker stijf. Shcep de slagroom en de cognac door afgekoelde chocoladesaus. Haal de taart uit de vrm en bestrijk de bven- en zijkanten ervan dik met helft van chocoladeroom. Taart en rest van room even in koelkast zetten en daarna opnieuw bestrijken met chocoladeroom. Je kunt m zo serveren maar ook garneren met gesuikerde bloemetjes of zilveren balletjes.

Geen opmerkingen: