02 januari 2007

Erwtensoep

Soms kan ik zo'n zin hebben in erwtensoep. Vooral de soep die H maakt is heerlijk. Nog lekkerder: met roggebrood en spek met mosterd! Hier het recept van de soep:

Ingredienten voor een flinke pan:
- 300 gram spliterwten
- 400 gram schouderkarbonades
- 2 laurierblaadjes
- 8 takjes bladselderij
- 4 tabletten tuinkruidenbouillon
- 300 gram knolselderij, in blokjes gesneden
- 4 aardappelen, in blokjes gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 250 gram prei, in ringen
- 300 gram winterwortel, in blokjes
- 5 takjes peterselie
- 1 rookworst, in plakjes
- zout peper
- beetje boter

Week de spliterwten volgens de gebruiksaanwijzingen. Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, takjes selderijblad, bouillontabletten en twee liter water in een pan. Breng het aan de kook en laat het ca. zestig minuten op laag vuur koken. Schil intussen de knolselderij en aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze na dertig minuten aan de erwten toe. Pel en snipper de uien. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Schrap de wortel en snijd hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Snijd de rookworst in plakjes.

Schep het vlees uit de soep en snijd het in stukjes. Schep ook de laurierblaadjes, selderij en peterselie uit de soep. Fruit de ui in de boter. Roer prei, wortel, bladselderij, peterselie, rookworst, ui en het vlees door de soep. Kook nog ongeveer tien minuten tot alles goed gaar is. Laat vervolgens heel zachtjes op staan. Breng op smaak met zout en peper. De dag erna weer opwarmen maakt de soep alleen maar lekkerder!

Geen opmerkingen: