18 december 2006

Gekarameliseerde witlof

Ik ben gek op witlof en dit is weer eens een andere, iets mooiere manier om het te eten. Het zoet van de honing contrasteert goed met het bitter van de witlof. Ik maakte het als bijgerecht bij de hertenbiefstuk voor het kerstdiner. Het is eenvoudig, snel en toch maak je je er niet al te makkelijk vanaf.

Ingredienten voor 6 personen
- witlof, ongeveer 6 tot 8 flinke stronkjes
- boter ongeveer 30 tot 50 gram
- een paar eetlepels doorzichtige honing
- twee eetlepels suiker
- knoflook een teentje
- 1 ui, gesnipperd
- een eetlepel citroensap
- zout en peper

Snijd de witlof in reepjes (of laat de bladeren heel als je de witlof als hele bladeren wil serveren) en laat het in de boter, wat honing en een flinke schep suiker in de koekenpan of wok aan alle kanten even bruin worden. Het is een soort aanbraden wat je moet doen. Voeg dan de knoflookteen, de gesnipperde ui, het citroensap en de zout en peper toe en doe een deksel op de pan. Laat dan vanaf het moment dat de witlof gaat sissen alles ongeveer 10 minuten sudderen op een zacht vuur.

Zie ook de in balsamico gekarameliseerde witlof.

Geen opmerkingen: