05 april 2008

Beierse vleeskoekjes

Dit recept komt uit het kookboek met de pakkende titel ‘vlees’ en is één van mijn persoonlijke favorieten. Het lijkt wat bewerkelijk allemaal,maar geloof me, het is echt de moeite waard.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 600 gram half om half gehakt.
- 1 ui
- 40 gram boter
- 1 wit broodje
- 1/8 liter hete melk
- ½ bosjes gladde peterselie, gehakt
- 2 eieren
- ½ theelepel marjolein
- zout
- vers gemalen peper
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 4 eetlepels olie

Laat het broodje in de hete melk weken. Hak de ui fijn en fruit deze in een koekenpan met 20 gram boter. Knijp het broodje uit. Voeg de gefruite uien, het uitgeknepen broodje, de peterselie, de eieren, de marjolein, ½ theelepel zout, de peper en de mosterd in een schaal samen met de gehakt en meng dit alles tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Maak vervolgens ronde, maar niet te dikke vleeskoekjes van het mengsel. Eigenlijk moeten het een soort mini hamburgertjes worden. Leg ze naast elkaar op een natte plak. Verwarm dan de olie en de rest van de boter in twee koekenpannen. Bak de vleeskoekjes op middelhoog vuur in 4 tot minuten per kant gaar. Volgens het boek is het lekker met aardappelsalade, wij eten het meestal met gepofte aardappels of gebakken aardappeltjes. Op de foto staat er ook een overheerlijk franciscaner weissbiertje bij (en tomaten-mozzarella salade).

Geen opmerkingen: