29 december 2006

Klassieke stoofpeertjes

Dit is een (kerst)klassieker waar je soms gewoon niet omheen kunt. Met wild smaakt het heerlijk, maar bovenal is het goed vooraf klaar te maken en hoeft het op de dag zelf niet meer worden opgewarmt. Scheelt een hoop gedoe.

Ingredienten voor ongeveer 6 peertjes of een kilo:
1 kg stoofpeertjes (ik gebruikte gieser wildeman)
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
3 dl wijn
3 dl water (of iets meer als de peren nog niet goed onder staan)
een paar scheppen suiker

Schil de stoofpeertjes maar laat de steeltjes er nog aan. Je kunt ze ook halveren en de klokhuizen en steel verwijderen, maar ik vind dit er een stuk veestelijker uitzien. Doe ze in een pan en voeg alle ingredienten toe. Breng alles aan de kook en laat anderhalf tot 2 uur zachtjes koken tot de peertjes goed zacht zijn. Je kunt dit controleren door er met een prikkertje of een vork in te prikken. Bewaar de peertjes als ze afgekoeld zijn in de koelkast in het sap waarin ze gekookt zijn. zorg dat ze goed onder staan en afgedekt zijn met een deksel of plastic. Je kunt ze zo wel een paar dagen bewaren.

Lekker bij hertenbiefstuk of als fris bijgerecht bij een ander bijgerecht zoals pompoen met pecannoten en roquefort.

Geen opmerkingen: