16 februari 2011

Lasagne met gehakt of ei (niet uit een pakje)

Inmiddels ben ik (na jaren, wat een amateur ben ik toch) in staat om lasagne te maken zonder een pakje van Knorr of Honig te gebruiken. Ik gebruikte een lasagnerecept van Nigella voor de tomatensaus en maakte met behulp daarvan enkele zelfbedachte lasagnevariaties. Dit is de variant met spinazie en gehakt. Voor een vegetarische versie kan de gehakt vervangen worden door (vier) gekookte eieren.

Ingrediƫnten voor twee flinke eters (met salade en brood op te rekken tot vier):
- 400 gram tomaten passata
- twee blikje tomatenpuree
- water
- oregano
- 400 gram gehakt
- 300 gram spinazie uit een pot (een grote pot)
- lasagnebladen
- 1 bol mozzarella- een flinke hand (jong) belegen strooikaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng in een maatbeker de tomatenpassata met de tomatenpuree. Vul het mengsel aan met water tot je in totaal een liter ‘tomatenwater’ hebt. Voeg peper en zout en gedroogde oregano toe naar smaak.

Bak ondertussen de gehakt op in een koekenpan (wat mij betreft zonder olie, maar het kan ook met een scheutje olijfolie of knoflookolie). Vet een ovenschaal in met boter.

Giet op de bodem van de ingevette ovenschaal een laagje tomatensaus en leg daar een laag lasagnebladen op. Leg daar bovenop de gehakt en giet op die gehakt weer een laagje tomatensaus. Daarop komt weer een laag lasagnebladen. Op die lasagnebladen komt de (afgegoten) spinazie met daarop weer een klein laagje tomatensaus. Tot slot weer een laag lasagnebladen met een laag tomatensaus. Daar bovenop komt de mozzarella, in plakken gesneden, en een flinke hand strooikaas.
Laat de lasagne tot slot in de oven in circa veertig minuten gaar worden.

Voor de liefhebber van pakjes (voor mij niet meer dus) zie hier de lasagne met gehakt en spinazie met behulp van een pakje en kijk hier voor andere lasagnerecepten.

Geen opmerkingen: