17 februari 2011

Lasagne met gegrilde paprika en courgette

Ik maak deze vegetarische lasagne vaak met een pot gegrilde paprika’s, gewoon om het mezelf (op doordeweekse dagen) makkelijker te maken. Je kunt echter ook zelf paprika’s grillen. Dit grillen kan in de oven of op een grillplaat. Voor de minste rommel is de oven de beste oplossing, zeker als je ook courgettes gaat grillen én je alle tijd hebt. Heb je minder tijd dan kun je snel even op hoog vuur en met behulp van een grillplaat alleen de courgettes grillen.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:
- 400 gram tomaten passata
- twee blikje tomatenpuree
- water
- oregano
- eventueel wat tijm
- een pot gegrilde paprika’s
- één courgette (en/of aubergine als je daar zin in hebt)
- eventueel een bakje ricotta
- lasagnebladen
- 1 bol mozzarella
- een flinke hand (jong) belegen strooikaas.
- een handje pijnboompitten
- beetje boter

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng in een maatbeker de tomatenpassata met de tomatenpuree. Vul het mengsel aan met water tot je in totaal een liter ‘tomatenwater’ hebt. Voeg peper en zout en gedroogde oregano toe naar smaak.

Grill ondertussen op een grillplaat of in een grillpan de in repen gesneden courgettes: Bestrijk de courgetterepen met olijfolie en bestrooi met peper en zout en leg in de grillepan. Na een paar minuten draai je de plakken om. Als je beide kanten hebt gehad laat je de courgetteplakken uitlekken op een keukenpapiertje. Als je zelf ook de paprika’s wil grillen (wel zo lekker, maar meer werk), ga je bij de paprika’s net zo te werk.
Kies je voor grillen in de oven dan leg je de met olie ingesmeerde groenterepen op een bakpapiertje op een ovenplaat en laat ze onder de grill in de oven bruin worden. Eventueel kun je de groenten, naast peper en zout, ook bestrooien met wat tijm.

Vet een ovenschaal in met boter en giet op de bodem van de ingevette ovenschaal een laagje tomatensaus. Leg daar een laag lasagnebladen op. Leg daar bovenop een laag courgettes en giet er weer een laagje tomatensaus over. Daarop komt weer een laag lasagnebladen. Op die lasagnebladen komt de paprika met daarop weer een klein laagje tomatensaus en lasagnebladen. Je kunt eventueel (als je daarvan houdt) een laag met ricotta (en tomatensaus daar weer op) toevoegen. Dit maakt het geheel wat frisser. Zeker als je kookt voor vier personen zorgt deze extra laag voor wat meer 'vulling'. Ga zo door tot alle groente op is. Op de laatste laag lasagnebladen komt een laag tomatensaus met daarop de mozzarella, in plakken gesneden, en een flinke hand strooikaas.
Laat de lasagne tot slot in de oven in circa veertig minuten gaar worden.

Bak in een koekenpannetje een handje pijnboompitten op en bestrooi de lasagneschotel daarmee voordat je alles opdient.

Zie voor meer lasagnerecepten het label lasagne.

Geen opmerkingen: