13 oktober 2010

Pavlova's met passievruchten, lychees en frambozen

Dit is wat mij betreft echt het allerlekkerste dat je met pavlova's of meringues kunt doen. Ik ben een groot pavlova liefhebber en heb dus al veel uitgeprobeerd, maar dit blijft echt een absolute favoriet. Het recept is oorspronkelijk van Nigella, volgens mij maakt zij er echter een hele taart van. Ik heb dat zelf ook weleens gedaan, maar als je minder dan zes of acht mensen te eten krijgt is het makkelijker om met losse meringues te werken omdat een hele taart dan niet op gaat en je de taart met de slagroom en het fruit niet goed houdt in de koelkast.

Ingrediƫnten voorde meringues voor 4 personen (van deze hoeveelheden kun je ongeveer zes meringues maken)
- 5 eiwitten van grote eieren
- 300 gram poedersuiker of gewone kristalsuiker
- een snufje zout
- een halve eetlepel maizena
- een halve eetlepel witte wijnazijn

Ingrediƫnten voor de rest
- 5 dl slagroom
- 1 eetlepel kristalsuiker
- een half blikje lychees
- Ongeveer 150 gram bevroren frambozen
- Ongeveer vier passievruchten
- een beetje poedersuiker

Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten op. Voeg dan schep voor schep de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Voeg het zout, de maizena en de wijnazijn toe en klop door tot je mooi stevig glanzend geklopt eiwit hebt. Verdeel het eiwit in ongeveer zes porties op een bakplaat met bakpapier en schuif in de oven. Zet het daar voor ongeveer een uur in. Zet dan de oven op 100 graden en laat nog een half uur staan. De ene keer gaat het gek genoeg harder dan de andere keer, dus let goed op dat de meringues niet te bruin worden. Laat daarna afkoelen in de (nog warme oven).
Laat de frambozen ontdooien en meng het met de poedersuiker. Halveer de passievruchten en schep de inhoud in een kom. Snijd de lychees in stukjes en voeg die toe aan de passievruchten. Verdeel de vier meringues over vier borden. Klop de slagroom met de suiker. Schep de slagroom over de meringues, schep daar het passievruchten/lychee mengsel overheen en schep daar de frambozensaus weer overheen. Meteen serveren.

Als je dit lekker vind, vind je ook de meringues met nectarines of perziken lekker (zowel te maken als taart als als losse porties). De perziken-versie is echter een stuk minder zoet dan de hier beschreven variant. Hetzelfde geldt voor de variant met granaatappel, ook erg lekker, maar net iets frisser!

Geen opmerkingen: