02 september 2007

Honingkip in rosé

Voordat we op vakantie gingen zo'n drie weken geleden, we zijn net terug, hebben we (of eigenlijk Hans) een aantal kipgerechten uitgeprobeerd. Dit was er een van, en het was weer als vanouds heerlijk, het wordt eentonig. De kip is heerlijk zoet door de honing en fris door de rosé. Het recept komt wederom van Nigella (Feest, pagina 425).

Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 kip van ongeveer een kilo, in 8 stukken verdeeld
- 1/2 citroen
- 0,3 dl olijfolie
- 0,3 dl honing
- 0,75 dl rosé
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel gemengde kruiden, liefst met lavendel, wij hebben herbes de provence gebruikt.

Begin een dag van tevoren met dit gerecht. Stop de stukken kip in een plastic zak of een grote ondiepe kom. Meng in een maatbeker het sap van de citroen, de olijfolie, de honing en de rosé. Giet dit over de kip en stop er de gekneusde teen knoflook bij. Dek de schaal af met folie of sluit de zak af en leg minstens een hele nacht in de koelkast. Af en toe even doorscheppen of schudden.
De dag erna verwarm je de oven voor op 170 graden. Leg de kip in een braadslee met de vellen naar boven. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet voor minstens anderhalf uur in de oven. Nigella zegt twee uur, maar dat was bij ons te lang, ander wordt het zo droog. Haal dan de kip uit de oven, haal het folie van de braadslee, schep de marinade goed over de kip en zet nog ongeveer 20 minuten in de oven terwijl deze op 220 graden staat. Nu krijgt de kip een mooi bruin korstje. Zou je hem meteen in de oven zetten zonder folie dan zorgt de honing ervoor dat de kip te snel verbrand.
Nigella maakt van het braadvocht nog een sausje door het op het fornuis met 0,6 dl water op te koken, dat hebben wij niet gedaan, wij hebben hem zo gegeten. Lekker met een frisse salade en natuurlijk een glas rosé.

Geen opmerkingen: