02 september 2007

Brioche bolletjes

Ruim twee jaar geleden kreeg ik, als dank voor het ceremoniemeesterschap bij de bruiloft van een vriendin van mij, een broodbakmachine. Bij die machine zat ook een handig boekje met recepten. Eigenlijk maken we tegenwoordig bijna alleen maar wit of bruin brood met het ding en nooit de fancy meergranen/chocolade/zemelen creaties die er eigenlijk van je verwacht wordt als je een broodbakmachine hebt. Eén recept is echter wat spannender dan onze reguliere baksels: de brioche. Aanvankelijk maakte ik vaak één grote brioche, maar de brioche bolletjes zijn veel en veel schattiger. Hieronder het recept. Je kunt het ook prima zonder broodbakmachine maken uiteraard!

Ingrediënten voor ongeveer 9 bolletjes:
- 500 gram witte bloem
- 50 gram roomboter
- 1 ei
- 250 ml melk, dit moet 250 ml zijn met het ei erbij
- 50 gram basterdsuiker, of meer naar smaak
- 15 gram vanillesuiker
- 10 gram zout
- 10 gram gedroogde gist
- een muffinbakvorm en muffinpapiertjes
- nog 1 ei om de broodjes mee in te smeren

Gooi alle ingrediënten bij elkaar in de broodbakmachine en zet hem op de kneed-stand. Als hij klaar is haal je het deeg eruit en verdeel het in negen of tien gelijke bolletjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Doe papieren vormpjes in de muffinvorm en leg in elk vormpje een bolletje. Splits het ei en vang het eigeel op. Klop het eigeel los en meng met een klein beetje water. Strijk de bolletjes in met flink veel eigeel. Zet in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Geen opmerkingen: