14 april 2007

Eenvoudige nasi

Makkelijk, makkelijk, makkelijk.. dat is eigenlijk het toverwoord voor deze eenvoudige doordeweekse nasi. En je kunt het altijd (als je meer tijd hebt) zo ingewikkeld maken als je zelf wilt met allerlei extra ingredienten of bijgerechten. Bijvoorbeeld ketjap-eieren, sambalomeletten, stokjes saté of saté saus (doordeweeks gewoon saté uit de vriezer van de supermarkt, in het weekend zelfgemaakte), atjar (zelfgemaakt of uit een potje), kroepoek of sajoerboontjes.

Maar over de eenvoudige nasi: Ik koop meestal de allergoedkoopste blokjes nasi-kruiden. Als het eenvoudig en snel moet doe ik er ook geen kip doorheen. Ik gooi er aan groente doorheen wat ik nog heb liggen of een kant en klare zak nasi-groente of chinese roerbakmix. Zolang het maar geen doperwten zijn. Ik snap niet hoe iemand ooit doperwten door de nasi kan doen. Ik hou sowieso niet van doperwten, maar daarnaast zie ik echt niet wat doperwten met nasi te maken hebben. Groeien er in Indonesie doperwten? Een vriend van mij sprak altijd over de doperwten-maffia; die zorgen ervoor dat in de meest rare gerechten ineens doperwten opduiken..

Ingrediënten (voor 2 personen) in ieder geval:
- een half pak zilvervliesrijst
- twee of meer blokjes nasikruiden of een pakje conimex nasimix
- 500 gram groente (een voorgesneden zak of zelf bij elkaar gesneden)
- ketjap

optionele ingrediënten:
- 1 spaanse peper of een eetlepel sambal (als je van pittig houdt, anders niet doen, zonder ook goed te eten)
- 1 kipfiletje in blokjes (niet noodzakelijk, wel lekker)

Laat, als je blokjes kruiden gebruik, de kruiden volgens de aanwijzingen op de verpakking wellen in water. Voor de doordeweekse, eenvoduigde nasi: Laat ondertussen ook de zakjes diepvriessaté warm worden in een pan heet water. Goed doorwarmen alles.
Voor de vegetarische versie gebruik je uiteraard geen satévlees op een stokje maar alleen saus en doe je geen kip door de nasi.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak de (optionele) kipfilet in de wok met een lepel wokolie of zonnebloemolie. Roerbak de groente en voeg de (gewelde) nasikruiden toe (met het vocht). Giet de rijst af en voeg deze toe aan de groentemix (en de optionele kip). Roerbak alles goed door en voeg naar smaak ketjap toe (ik doe er altijd flink wat doorheen). Schep op een bord samen met de saté (en de eventuele andere bijgerechten).
Later zal ik hier ook een recept voor uitgebreide nasi posten..

Geen opmerkingen: