05 januari 2007

Meringues

Dit recept is vergelijkbaar met de eerder beschreven mini pavlova’s alleen maak ik er nu twee hele platen merengues van. Ook deze schuimbaksels kun je makkelijk een paar dagen tot en week van tevoren maken en in een luchtdichte doos bewaren tot je ze nodig hebt. Onderstaand bereidingsverhaal komt sterk overeen met dat van de mini pavlova’s.

Ingrediënten voor ongeveer 2 platen
8 eiwitten van middelgrote eieren
500 gram poedersuiker
een snufje zouteen
halve eetlepel maizena

Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg voordat je begint dat de kom en de mixer die je gebruikt volkomen vetvrij zijn. Ik heb in de koelkast altijd een flesje citroensap staan waarmee ik de mixer en de kom uitvoerig insmeer en afspoel voordat ik begin met dit gerecht. Leg bakpapier op de ovenplaten. Deel de eieren boven de schaal, voeg het snufje zout toe en mix ze tot de eiwitten goed schuimig geklopt zijn en het schuim in pieken blijft staan. Voeg dan eetlepel voor eetlepel de poedersuiker toe en blijf mixen. En blijf mixen en mixen. Door het toevoegen van de suiker begint het schuim satijnachtig te glazen. Als alles goed dik is geklopt mix je maizena erdoor. Verdeel het schuim met een eetlepel in dotjes over de bakplaat. Ik maak meestal eerst de plaat vol met elke keer een schep schuim ter grote van een eetlepel en vul die dotten schuim daarna aan met nog een of twee extra scheppen zodat ze mooi ‘gelaagd’ eruit gaan zien. Zet de schuimplaten in de oven en laat daar anderhalf uur tot twee uur op honderd graden in 'drogen'. Kijk uit dat ze niet te bruin worden. Laat als de oven klaar is de schuimplaten in de nog warme oven staan zodat ze verder kunnen opdrogen.

Geen opmerkingen: