Ingrediƫnten (voor 2 personen):
- een hele kip van de poelier van ongeveer 1 kilo
- 4 grote aardappels
- 2 citroenen
- 2 of 3 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel oregano of thijm (gedroogd)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 rode uien
- 2 laurierblaadjes
- 3 teentjes knoflook
-125 ml witte wijn
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en snij ze in repen als dikke patatten. Meng de mosterd, de olie en de oregano door elkaar. Doe de kip, de aardappelen, de uien (in parten gesneden) en de knoflootenen (heel) in de braadslee. Bestrooi de aardappelen en de kip (ook van binnen) met zout en peper. Doe twee uitgeknepen citroenhelften in de buikholte van de kip. Vet de kip in met de marinade (met een kwastje) en schenk het restant over de kip en de aardappelen. Meng alles goed zodat de marinade overal goed op zit. Schenk een klein kopje water in de braadslee langs de rand ervan. Zet een uur in de oven.
Haal de kip eruit en draai hem om (als hij mooi bruin is), meng de aardappelen en de uien goed door elkaar zodat ook de onderkanten bruin worden. Schenk de wijn over de kip en giet als de aardappelen droog worden nog wat extra water in de braadslee. Zet de kip nog zeker een half uur tot 45 minuten in de oven terug. Als de kip gaar is komt er schoon vocht uit lopen, is het vocht rood, dan moet de kip nog langer. Hij moet mooi bruin en knapperig zijn, terwijl de aardappelen zacht en sappig moeten zijn. Giet desnoods dus extra water in de braadslee als de kip langer moet en de aardappelen droog staan. Afhankelijk van de grootte van de kip moet het gerecht uiterlijk na 2,5 uur helemaal gaar zijn.. Heerlijk met koude witte wijn!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten