01 december 2006

Tijmaardappels in schil uit de oven

Dit gerecht kun je maken met gewonen, grote aardappelen die je in stukjes snijd, of met (het allerlekkerste) kleine nieuwe aardappeltjes die je in zijn geheel gebruikt. Ik gebruik in ieder geval altijd vaste of iets kruimige aardappelen, nooit helemaal kruimige.

Ingredienten voor ongeveer 2 personen:
- 500 gram aardappeltjes
- 4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
- peper, zout en tijm

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Gebruik je grote aardappelen snijd ze dan met schil en al in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Bij kleine aardappeltjes hoef je niks te snijden. Gooi alles in een ruime ovenschaal zodat de aardappelen niet te veel bovenop elkaar liggen, een beetje mag uiteraard wel. Liggen ze toch erg op elkaar omdat je voor een grote groep kookt hussel ze dan elke 20 minuten goed om en laat ze langer in de oven staan.
Giet flink wat olie over de aardappelen en strooi flink wat peper, zout en tijm. Hussel alles goed door elkaar en zet voor ongeveer 40 minuten in de oven. Prik dan met een vork om te zien of alle aardappeltjes goed gaar zijn. Als je hele aardappeltjes gebruikt gaat de schil rimpelen als ze goed zijn. Je kunt in plaats van de tijm ook paprikapoeder gebruiken voor een andere variant of helemaal geen kruiden (bijvoorbeeld als het hoofdgerecht al smaakvol genoeg is) en alleen peper en zout en olie.

Geen opmerkingen: