20 november 2006

Hutspot

Klassieke Hollandse pot. Lekker op koude dagen maar vooral ook erg eenvoudig en als je dubbele porties maakt kun je er de volgende dag of dagen later (na invriezen) nog van eten.
Het meeste werk is het schillen en snijden van de aardappelen, uien en wortelen, maar tegenwoordig kun je alles al voorgschild en voorgesneden kopen in de supermarkt of bij de groenteboer dus dit hoeft niet al te veel werk te zijn.

Ingredienten voor 2 flink etende personen
- 400 gram in ringen gesneden uien
- 600 gram in reepjes gesneden winterpeen
- 750 gram geschilde en in vieren gesneden zachtkokende of kruimige aardapelen.
- een scheutje melk
- 1 rookworst (liefst van de hema) of twee gehaktballen

Doe de aardappelen onderop in een flinke pan, doe daar bovenop de uien en de wortel en vul de pan met water tot alles net onder staat (maar niet meer). Kook het geheel ongeveer dertig minuten tot de aardappelen gaar zijn. Zet ondertussen ook de rookworst op.
Giet het vocht uit de pan met de aardappelen en stamp alles goed fijn met een stamppotstamper. Voeg een scheutje melk toe om het geheel wat romiger te maken. Voeg peper en zout toe naar smaak en dien op met een halve rookworst en klaar is kees.

Zie ook de zuurkoolstampot voor een andere stampot.

Geen opmerkingen: