30 januari 2009

Salade met gegrilde groenten

In Florida aten we dit bij een heel goed Italiaans restaurant, thuis heb ik het nagemaakt. Lekker als hoofdgerecht maar ook als bijgerecht bij pasta.

Ingrediënten (voor 4 personen als bijgerecht of 2 personen als hoofdgerecht):
- een zak gemengde sla (waar iig ook rucola in zit)
- ongeveer 100 gram geraspte wortel (kant en klaar uit de winkel)
- ongeveer 20 kleine mozzarella bolletjes
- 200 gram cherrytomaatjes
- een aubergine
- twee (niet te grote) portobellechampignons
- een rode paprika
- balsamicodressing

Snijd de paprika in ringen en haal de zaadjes uit het midden van die ringen. Snijd de aubergine en ook de portobello in repen. Bestrijk de paprika, aubergines en portobello's met een kwastje met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet een grilpan op het vuur, vet hem in met olijfolie en beleg de bodem met groente. Keer de groenten om als ze bruin beginnen te worden en laat uitlekken op een stuk keukenrol. Doe dit met alle gesneden groente. Schud de sla in een grote platte schaal, leg aan de zijkant de wortel erbij, schik de tomaatjes in een andere hoek en leg de mozzarellabolletjes erbij. Schik de gegrilde groente over de rest van de sla (zie de foto). Serveer met een bakje baslsamico dressing.

Borstplaat

Dit recept zat bij de borstplaat-hartvormpjes die ik meer dan een jaar geleden al voor mijn verjaardag kreeg. Vandaag pas (schaam schaam) zowel het recept als de vormpjes uitgeprobeerd. Het resultaat is later vandaag op de foto te zien.

Ingrediënten (voor niet zo heel veel borstplaat (zie de foto), volgende keer maak ik het dubbele):
- 250 gram poedersuiker
- 1/2 dl slagroom
- een paar druppels citroenaroma
- een druppeltje rode kleurstof

Verwarm alle ingrediënten au bain marie op en zorg ervoor dat het niet gaat koken. Af en toe goed roeren, zorg ervoor dat het indikt. Test het mengsel door te kijken of er een druppel (op een bordje) stolt en giet (als het stolt) alles in vormpjes die op een vel bakpapier liggen. Draai de vormpjes na ongeveer een half uur op zijn kant zodat de onderkant ook kan drogen (zie de foto).

Een berg Zweedse kaneelbroodjes

Ingrediënten (voor flink wat broodjes):
Voor het deeg:
- 600 gram bloem
- 100 gram suiker
- een halve theelepel zout
- 3 zakjes gedroogde gist
- 100 gram boter
- 4 dl melk
- 2 eieren
voor de vulling:
- 200 gram zachte boter
- 200 gram suiker
- 2,5 theelepels kaneel
- 2 losgeklopte eieren

Smelt 100 gram boter (au bain marie) voor het deeg. Meng ondertussen de bloem, suiker, zout, en gist in een kom. Klop de gesmolten boter door de melk en de eieren en meng vervolgens dit mengsel met het bloemmengsel. Kneed het deeg met de hand tot het een gladde bol is en laat het daarna in een met plasticfolie afgedekte kom ongeveer 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
Rol het deeg uit in een grote lap op een met bloem bestrooid aanrecht. Meng de boter, de suiker en de kaneel voor de vulling goed. Smeer met een lepel of een goede kwast. Rol de lap deeg vervolgens op en snijd heb in plakken van ongeveer 2,3 centimeter. Leg de plakken kaneeldeeg op een bakplaat met bakpapier, het geeft niet als de broodjes tijdens het bakken tegen elkaar aan komen, dat ziet er alleen maar authentiek uit! Bekwast de broodjes met het losgekopte ei en laat ze eventueel nog even (15 minuutjes) rijzen voordat ze de oven in gaan. Zet ze daarna voor 20 tot 25 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

28 januari 2009

Gemarineerde worstjes en kip uit de oven

Wederom een recept van Nigella. Makkelijk en snel, een goed recept voor als je doordeweeks eters hebt. Je maakt de marinade een dag van tevoren en hoeft op de dag zelf de boel alleen nog maar in de oven te zetten. Ik heb de hoeveelheden en de ingrediënten iets aangepast. Allereerst maak ik meer marinade en heb dus wat meer olie en andere ingrediënten gebruikt, ten tweede heb ik de Engelse mosterd (twee theelepels) vervangen door 3,5 theelepel gewone of Franse mosterd, simpelweg omdat dit makkelijker in Nederland te krijgen is. Tot slot raadt Nigella aan om een in stukken gehakte kip te gebruiken in plaats van drumsticks. Als je geen tijd hebt om bij een poelier langs te gaan (wat doordeweeks bij mij vaak zo is), zijn drumsticks een goede oplossing, net zo makkelijk en wel bij de supermarkt verkrijgbaar.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 kleine, maar wel dikke (Catalaanse of andere) worstjes
- 8 tot 10 drumsticks
- 2 uien, in achten gesneden
- 150 ml olijfolie
- 3,5 theelepel mosterd
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 grote citroen
- verse peper
- 1,5 eetlepel Worcestershiresauce
- 3 theelepels verse gehakte salie

Meng de uien, olijfolie, mosterd, de Worcestershiresauce, een flinke hoeveelheid vers gemalen peper en de gedroogde salie. Voeg aan het mengsel ook het citroensap van de citroen toe en snijd de uitgeknepen stukken citroen in achten en voeg deze ook toe aan het mengsel.
In dit mengsel moeten de worstjes en de kip marineren voor minimaal 24 uur (mag ook 48 uur). Nigella raadt aan het geheel in een diepvrieszak te mengen en daar het vlees bij te doen, ik heb de voorkeur voor een kom. Als je alles in een kom stopt, wel de boel goed afdekken en een paar keer goed omroeren zodat alles goed in de marinade ligt. Op de avond van het etentje verwarm je de oven voor op 220 graden en haal je de kom met marinade uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Leg de kip en de worstjes in een ovenschaal of braadslee, de kip met het vel naar boven. Schep alle marinade en de uien en citroenstukken ook over de worstjes en de kip heen. Sprenkel vervolgens de verse gehakte salie over de schaal en zet alles in de oven voor vijf kwartier. Halverwege de kip en de worstjes omdraaien. Wij hebben dit gegeten met de spaghetti met dressing van kastanjechampignons.

Spaghetti in dressing van kastanjechampignons

Heerlijk, eenvoudig en snel. Afkomstig uit Nigella Express.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 1,5 theelepel vers gemalen zout
- 1 teentje knoflook, gehakt
- de schil (geraspt) en het sap van 1 citroen
- verse tijm, ongeveer de blaadjes van 5 of zes takjes.
- verse peper
- pasta (spaghetti of linguini) voor vier personen
- een half bosje verse peterselie, gehakt
- flinke hoeveelheid vers geraspte Parmezaanse kaas

Meng in een kom of maatbeker de olijfolie, het zout, de kastanjechampignons, de knoflook, de citroensap en de citroenschil en de tijmblaadjes. Kook vervolgens de pasta. Giet de pasta af, maar laat het niet te droog worden, er mag nog wat kookvocht achterblijven. Mix dan de natte pasta met de dressing van kastanjes en voeg dan de peterselie en de Parmezaan toe. Nogmaals goed omschudden en meteen serveren en eten!

18 januari 2009

Hachee - het familierecept

Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 á 600 gram hacheevlees, in blokjes gesneden
- 1 zakje hacheekruiden - een stuk of 7 uien
- azijn
- een flinke klont boter

Bestrooi het in blokjes gesneden vlees met de hacheekruiden en meng het vlees goed zodat op alle stukken vlees ook kruiden zit. Snijd de uien in ringen. Laat een flinke klont boter smelten in een koekenpan en bak de uienringen glazig. Smelt ondertussen ook een klont boter in een braadpan en bak op hoog vuur het vlees, al omscheppend, eventjes aan. Voeg dan de uien toe aan de braadpan met vlees en draai het vuur onder de braadpan lager. Voeg ongeveer 300 ml water toe en laat het geheel op een laag vuurtje zeker 3 á 4 uur pruttelen. Als het vocht dreigt op te raken weer water toevoegen, het vlees moet goed onder water staan. Na ongeveer 3 of 4 uur is het vocht een mooi sausje geworden van uien, kruiden en vleessap. Voeg een klein scheutje azijn toe en laat nog enkele minuutjes doorpruttelen, daarna serveren. Lekker met alleen stokbrood of met rijst, aardappelen of aardappelpuree.