28 januari 2009

Gemarineerde worstjes en kip uit de oven

Wederom een recept van Nigella. Makkelijk en snel, een goed recept voor als je doordeweeks eters hebt. Je maakt de marinade een dag van tevoren en hoeft op de dag zelf de boel alleen nog maar in de oven te zetten. Ik heb de hoeveelheden en de ingrediënten iets aangepast. Allereerst maak ik meer marinade en heb dus wat meer olie en andere ingrediënten gebruikt, ten tweede heb ik de Engelse mosterd (twee theelepels) vervangen door 3,5 theelepel gewone of Franse mosterd, simpelweg omdat dit makkelijker in Nederland te krijgen is. Tot slot raadt Nigella aan om een in stukken gehakte kip te gebruiken in plaats van drumsticks. Als je geen tijd hebt om bij een poelier langs te gaan (wat doordeweeks bij mij vaak zo is), zijn drumsticks een goede oplossing, net zo makkelijk en wel bij de supermarkt verkrijgbaar.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 kleine, maar wel dikke (Catalaanse of andere) worstjes
- 8 tot 10 drumsticks
- 2 uien, in achten gesneden
- 150 ml olijfolie
- 3,5 theelepel mosterd
- 1 theelepel gedroogde salie
- 1 grote citroen
- verse peper
- 1,5 eetlepel Worcestershiresauce
- 3 theelepels verse gehakte salie

Meng de uien, olijfolie, mosterd, de Worcestershiresauce, een flinke hoeveelheid vers gemalen peper en de gedroogde salie. Voeg aan het mengsel ook het citroensap van de citroen toe en snijd de uitgeknepen stukken citroen in achten en voeg deze ook toe aan het mengsel.
In dit mengsel moeten de worstjes en de kip marineren voor minimaal 24 uur (mag ook 48 uur). Nigella raadt aan het geheel in een diepvrieszak te mengen en daar het vlees bij te doen, ik heb de voorkeur voor een kom. Als je alles in een kom stopt, wel de boel goed afdekken en een paar keer goed omroeren zodat alles goed in de marinade ligt. Op de avond van het etentje verwarm je de oven voor op 220 graden en haal je de kom met marinade uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Leg de kip en de worstjes in een ovenschaal of braadslee, de kip met het vel naar boven. Schep alle marinade en de uien en citroenstukken ook over de worstjes en de kip heen. Sprenkel vervolgens de verse gehakte salie over de schaal en zet alles in de oven voor vijf kwartier. Halverwege de kip en de worstjes omdraaien. Wij hebben dit gegeten met de spaghetti met dressing van kastanjechampignons.

Geen opmerkingen: