25 mei 2007

Koekjes met chocola

Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes:
- 90 gram boter (zacht)
- 100 gram kristalsuiker
- 200 gram bloem
- 1 groot ei
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout

Ingrediënten voor de bovenkant van de koekjes:
- 50 gram melkchocolade, gesmolten
- 50 gram witte chocolade, gesmolten

Smelt de boter heel voorzichtig in een pannetje zonder dat het gaat branden. Meng het dan met de suiker tot een kleverig mengseltje. Ik heb geen stevige keukenmachine en smelt de boter altijd eerst. Met een goede machine kun je ook ongesmolten (maar wel zachte boter) tot een mooi mengsel kloppen samen met de suiker. Voeg het ei en het vanille extract toe en kneed alles met je handen. Voeg vervolgens de bloem handje voor handje toe. Zorg dat het mengel droog is, maar niet te droog. Het moet een mooi, plakkerig maar niet te plakkerig, deeg zijn. Leg het deeg in een kom, dek af en zet zeker een uur in de koelkast.
verwarm na dat uur de oven voor op 180 graden. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek met vormpjes de koekjes uit en leg op een met bakpapier bekleede bakplaat. Rol van het overgebleven deeg weer een nieuwe plak uit en ga zo door tot het deeg op is. Bak de koekjes op de plaat in 10 tot 12 minuten af. Ze moeten een beetje bruin gaan kleuren. Laat dan alles afkoelen.

Voor de bovenkant:
Smelt de melk- en de witte chocolade in twee aparte kommetjes au bain marie. Besmeer vervolgens koekje voor koekje met de chocolade met behulp van een klein theeleptje. Laten afkoelen en het is klaar.

Geen opmerkingen: