20 november 2006

Rijst-kerrie-brie ovenschotel

Ik vind vegetarische gerechten verzinnen altijd weer iets moeilijker dan 'gewone' gerechten met vlees. Omdat wij een aantal vegetariërs in onze vriendenkring hebben moeten we toch af en toe iets vegetarisch maken. En omdat we er inmiddels uit zijn dat af en toe vegetarisch helemaal geen kwaad kan en gezond en óók lekker kan zijn, probeer ik steeds meer recepten te verzamelen. Dit is een recept waarbij je het vlees absoluut niet mist en waarbij niet krampachtig geprobeerd is een vleesvervanger aan te dragen. Dat vind ik namelijk één van de meest vervelende dingen aan de meeste vegetarisch gerechten; als er krampachtig is geprobeerd een goede vleesvervanger te vinden. Een goede vegetarische maaltijd is mijns inziens gebaseerd op een groente en niet op het missende vlees.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gr rijst
- 2 preien
- broccoli (een flinke roos)
- 1 courgette
- 75 gram pecannoten
- 3 theelepels kerrie
- 100 gr magere kwark
- 1 teentje knoflook
- 150 gram brie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de rijst. Snij de prei en andere groenten. Roerbak de prei en courgette en broccoli (ik kook de broccoli soms vantevoren nog even omdat ik niet van die harde stronken houd) ongeveer acht minuten in een wok. Bak de kerrie mee en voeg de rijst en noten toe. Roer alles op hoog vuur nog even goed door en voeg zout en peper toe. Doe dan alles in een ovenschotel. Pers een teentje knoflook door de kwark en roer ook dit goed door. Bedek de schotel met een laagje kwark en leg de brie er in plakken bovenop. Zet de schotel in de oven en laat de brie smelten. klaar is kees!

Een andere lekkere vegetarische ovenschotel is de tagliatelle met perzik, witlof en blauwe kaas.

Geen opmerkingen: