31 december 2006

Goddelijke Chocoladewolkentaart

Deze taart komt uit ‘Nigella Bites’ (p. 120) en is een topper onder de chocoladetaarten. Als ik tegen vrienden zeg dat ik een taart ga bakken vragen ze altijd aan me ‘maak je die ene, de chocoladewolkentaart?’. Er komt geen bloem of bakmeel bij kijken dus je kunt je wel voorstellen hoe vet en hoe puur deze taart is. Ik heb twee foto's bijgevoegd, gewoon omdat de taart zo heerlijk is...

Ingrediënten
- 250 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 125 gram boter
- 6 eieren (2 hele en 4 gesplitste)
- 175 gram kristalsuiker

- 5 dl slagroom
- 1 theelepel vanille extract of een flinke schep suiker
- ½ theelepel cacao

Smelt de chocolade au bain marie en verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Smelt als de chocolade gesmolten is de boter in de chocolade terwijl je het geheel nog steeds au bain marie verwarmt. Laat als alles is gesmolten het mengel even afkoelen (maar absoluut niet te lang)
Vet ondertussen en springvorm in (ik gebruik een springvorm van 24 centimeter) en bekleed de bodem met bakpapier.


Klop in een kom twee hele eieren en vier dooiers samen met 75 gram suiker. Mix in een andere (vetvrije) kom de vier eiwitten tot schuim met een mixer en doe de andere 100 gram van suiker er doorheen als de eiwitten al aardig strijf beginnen te worden. Zorg dat de eiwitten niet helemaal stijf zijn maar wel goed stevig.
Doe het chocolademengsel in de kom met de eidooiers en schep alles door elkaar. Meng vervolgens de eiwitten met het chocolademengsel door het voorzichtig door elkaar te scheppen. Doe alles in de springvorm en laat in de oven in ongeveer 40-45 minuten gaar worden. Haal dan de vorm uit de oven en laat de taart afkoelen. De taart zal nu in het midden iets inzakken.

Voordat je de taart wil serveren klop je de slagroom (flink veel, niet op bezuinigen!) met het vanille extract of de suiker en verdeel het over de hele taart. Zorg dat alles goed vol ligt, het moet een enorme berg wit slagroom zijn. Strooi als finishing touch cacao over de slagroom.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben vandaag toevallig op je log
terecht gekomen. Bij ons thuis
(en bij de buren, kennissen,...)
is deze taart ook een succes!
Ben net als jij fan van Nigella!