24 september 2010

Nigella's muffins met citroen en frambozen

Weer eentje van Nigella, want zij is gewoon de beste als het om baksels gaat. De hoeveelheid citroen heb ik wel aangepast, en bij mij kwamen de muffins niet goed omhoog, waarschijnlijk omdat ik bevroren frambozen heb gebruikt. Het smaakte er iig niet minder om..



Ingrediënten voor 12 stuks:
- 60 gram boter
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel dubbelkoolzure soda
- 150 gram suiker
- 1/4 theelepel zout
- het sap van 1 anderhalve citroen
- 1,2 dl melk
- 1 groot ei
- 150 gram frambozen (liefst vers, of als niet vers dan ontdooid)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Smelt de boter in de magnetron. Pers de citroenen uit boven een maatbeker. Vul daarna in de maatbeker het citroensap aan met melk tot je 1,2 dl hebt. Voeg de boter toe aan het mengsel en het ei en klop even door elkaar. Meng dan de droge met de natte ingrediënten. Voeg als laatste de frambozen toe en schep ze door het mengsel. Schep dan alles in de muffinbakvorm en zet voor 25 minuten in de oven. De frambozen zakken wel wat naar beneden, maar ik vind dat geen enkel probleem. Volgens mij zijn deze muffins ook erg lekker als toetje met vanille of citroenijs.

23 september 2010

De allerlekkerste aardappeltjes

Deze aardappeltjes maakte ik een keer met kerst voor bij een ribstuk met een saus van port en blauwe kaas (ook erbij aten we spruitjes met gebakken spekjes). Ik paste het recept wel enigszins aan om het mezelf makkelijker te maken (ik kookte voor een grote groep) en omdat Nigella (daar komt dit recept vandaan, uit Feest, p. 128) dit recept met ganzenvet maakt en mij dat wat te ver ging.

Ingrediënten (voor een bijgerecht voor zes tot acht personen):
- 300 gram boter
- ruim 1,5 kilo aardappelen (ik kocht voorgeschilde) grote krielaardappelen, iets wat ik eigenlijk nooit doe maar nu wel handig was)
- 5 eetlepels bloem

Verwarm de oven voor om 225 graden. Snijd de (voorgeschilde) aardappelen in vieren. Smelt ondertussen voorzichtig in de magnetron 250 gram boter tot deze vloeibaar is. Spoel de aardappelen goed af en verzamel ze (nat) in een ruime braadslee of ovenschaal. Strooi de bloem er overheen. Meng alles goed door elkaar met een lepel, de aardappelen moeten goed onder de bloem zitten.Als je denkt dat je te weinig bloem hebt om alle aardappelen te bedekken, strooi er dan meer overheen. Giet de gesmolten boter vervolgens in de schaal en over de aardappelen. Verdeel de 50 gram overgebleven boter (in blokjes of schijfjes) over de bovenste aardappelen in de schaal. Zet voor zeker een uur (en misschien wel langer) in de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Schep de aardappelen gedurende de tijd dat ze in de oven staan regelmatig om.

01 september 2010

Chocolade pistache fudge en chocolade amandel fudge

Dit recept komt uit de nieuwste Nigella. Ik heb het al een paar keer gemaakt en met kerst cadeau gedaan aan mijn ouders en schoonouders, ze vonden het erg lekker (zie de foto's helemaal onderaan voor de verpakking van de fudge). Het originele recept gaat alleen over pistache fudge. Ik heb echter ook een keer de pistaches vervangen voor amandelen en ga het ook nog eens proberen met hazelnoten. De foto boven is de pistachefudge en onder is de amandelfudge.

Ingrediënten (voor een flinke portie):
- 350 extra pure chocolade
- een blikje gecondenseerde melk (330 gram geloof ik)
- 30 gram boter
- 150 gram geplette pistachenoten

Plet of hak eerst de pistachenoten. Ik heb dit gedaan met een hakblokje en hakmes dat wij van de ikea hebben. Verwarm vervolgens in een koekenpan met een dikke bodem op niet al te hoog vuur de boter, de gecondenseerde melk en de chocola. Gecondenseerde melk is in sommige Albert Heijn filialen te krijgen en vaak ook bij de Jumbo. Het staat dan vaak naast de kokosmelk op de Indische afdeling.
Roer regelmatig goed door tot de chocola helemaal gesmolten is en er een stroperige bruine massa in de pan zit. Voeg dan de pistache noten toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur.

Nigella raadt nu aan de smurrie in een bakblik te gieten, ik vond het echter zo’n karwei de harde fudge er weer uit te snijden dat ik de laatste keer de smurrie heb opgerold in plasticfolie. Leg en driedubbele laag plasticfolie, met en lengte van ongeveer 40 centimeter, op het aanrecht en schep de helft van de fudge uit de pan in een lange strook in het midden van de folie. Sla er de folie overheen en rol het geheel zo dat de fudge goed gelijkmatig verdeeld en mooi rond is. De bovenbeschreven portie verdeelde ik over twee rollen en heb deze ruim een dag in de koelkast hard laten worden. Daarna heb ik alles in plakjes gesneden. Hoe je het ook laat afkoelen, zorg in ieder geval dat de fudge goed hard wordt in de koelkast. Het moet er minstens 12 uur in liggen. Als de fudge hard is kun je het in handzame plakjes snijden.

Als je dit lekker vindt hou je ook van vast van dít recept