20 februari 2007

Zelfgemaakte honing-mosterd dressing

Ingrediënten:
- twee eetlepels olijfolie
- een eetlepel walnotenolie
- een eetlepel grove mosterd
- een eetlepel honing

Meng alles goed door elkaar met een vork en voeg eventueel een klein beetje water toe om de dressing iets vloerbaarder te krijgen. Goed mengen met de salade.

19 februari 2007

Salade met peer en blauwe kaas

Ingredienten:
- zakje gemengde sla
- 100 gram blauwe kaas (liefst danish blue)
- blikje peren op sap (of verse peren, maar dan moeten ze wel goed rijp zijn!)
- een handjevol (gepelde) walnoten
- olie, rode wijnazijn, peper en zout

Doe de sla in een kom en snij de peren (het zijn er ongeveer 4 of 5 in een klein blikje) over de lengte van de peer in smalle reepjes en leg ze op de sla. Meng olijfolie, rode wijnazijn en peper en zout naar smaak. Ik hou altijd erg van zure dressing dus doe zeker 2/3 wijnazijn en 1/3 olie (of zelfs minder). Giet de dressing over de peren en de sla. Vebrokkel de kaas boven de schaal en breek de walnoten in stukjes, ook boven de schaal. Dit is een lekker frisse salade bij gebraden kip of ander gebraden vlees. Ook leuk als voorgerechtje.

18 februari 2007

Klassieke tomaten-mozzarella salade

Dit is zo'n eenvoudig en toch zo'n goddelijk gerecht. Wij eten dit bij de pasta, de gebraden kip, als borrelhapje of gewoon als tussendoortje onder het kijken van een film.. Essentieel voor een goede versie van deze salade is de smaak van de tomaten. Het moeten echt goede trostomaten zijn, het liefst zo klein mogelijk met enorm veel smaak.. Ik koop ze altijd bij de Aldi. Ik weet niet wat het is, maar die tomaten zijn zo en zoveel lekkerder dan welke andere tomaat ook..

Ingredienten:
- een bol mozzarella
- ongeveer 200 tot 250 gram kleine trostomaten
- een paar blaadjes verse basilicum
- balsamico azijn
- peper en zout

Snijd de tomaten in plakjes en doe hetzelfde met de bol mozzarella. Snijd de mozzarellaplakjes eventueel een keer doormidden of in vieren zodat ze niet al te groot en dik zijn. Leg op een bord om en om een plakje tomaat en een plakje mozzarella (of stapel alles goed verdeeld in een schaaltje, zoals op de foto). Zorg dat het bord goed vol ligt, het mag best een puinhoop worden. Verdeel over het bord een aantal in stukjes gescheurde blaadjes basilicum. Gebruik nooit gedroogde basilicum! Strooi peper en zout over het bord. Strooi er ruim balsamico overheen (ik hou daar erg van). Heerlijk! Voor een grotere groep kun je onder de tomaat-mozzarella laag gemengde sla leggen.

Nigella's knoflookbrood

Deze broodjes heb ik laatst gemaakt bij een kop soep en een bord mozzarella-tomatensalade. Een makkelijke snelle maaltijd. Altijd handig voor de maandagavond als we allebei snel weer de deur uit moeten. De broodjes zijn ook heel geschikt voor bij de borrel (ik zou er bij een grotere groep meteen een berg van maken). Je moet alleen wel van knoflook houden..
Het originele recept komt wederom uit 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella, wat is dit toch een geweldig kookboek! Ik heb het enigzins aangepast naar mijn smaak en de bereidingswijze iets vereenvoudigd.

Ingrediënten voor twee broodjes
- 250 gram bloem
- 5 gram gist uit een zakje
- halve eetlepel zout
- 1,5- 2 dl water
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 bollen knoflook
- verse peterselie
- zout

Meng de bloem, gist, zout, water en olijfolie in een kom en kneed alles goed tot er een mooi deeg ontstaat. Voeg zonodig extra water toe, maar zorg dat het een mooi glad en wat natter deeg dan normaal wordt (dus veel natter dan de bagels, wat juist droog deeg moet zijn). Maak de kom schoon, droog hem en vet hem in met olijfolie, leg de bol in de kom, dek de kom af en zet hem ongeveer een uur op een warme plek. Ik zet hem altijd voor de verwarming in de woonkamer. In de zomer kun je hem in de zon zetten voor het raam.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de bovenkanten van de bollen knoflook af. De bol moet wel heel blijven, de tenen moeten aan elkaar blijven zitten. In feite zorg je voor een 'onthoofde' bol. Leg elke bol op een ruim vel aluminium folie en besprenkel ze ruim met olijfolie. Vouw nu het folie om de bol, maar losjes, zorg wel dat alles goed dichtgevouwen zit, de bollen moeten stomen in de folie. Zet de bollen in de oven en laat ze hier in 45 minuten gaar stoven.
Haal na 45 minuten de bollen uit de oven en draai de oven hoger naar 200 graden. Haal de bollen één voor één uit hun pakjes en wip met een mesje de inhoud van de tenen in een bak. Zorg dat je alles eruit haalt, maar niet de vellen meeschept. Doe bij de knoflook in de kom een flinke hand verse peterselie. Doe daarbij een fikse scheut olijfolie en mix en hak alles fijn met de staafmixer (of de keukenmachine). Voeg telkens olie toe tot een mooi smeerbaar mengsel overblijft, goed olieachtig.
Haal de deegbol uit de kom en verdeel hem in twee stukken. Duw deze op een met bakpapier bekleede bakplaat in vorm. Zorg dat er twee platte, langswerpige broodjes op de bakplaat komen te liggen. Volgens Nigella moet je op dit moment de broden bedekken met een theedoek en ze nog 25 minuten laten rijzen. Dat duurt mij te lang... Ik bewerkt het oppervlak van beide broodjes met mijn vingers en zorg dat het oppervlak ervan bobbelig is. Dan smeer ik met een kwastje het knoflook-peterselie mengsel over de broodjes. Zet de broodjes in de oven en bak ze in 25 minuten bruin. Besprenkel ze als ze uit de oven komen eventueel met olijfolie en vers zeezout.

Bagels

Dit recept voor bagels heb ik al een paar keer gebruikt (Komt oorspronkelijk uit Nigella Lawson's 'hoe word ik een goddelijke huisvrouw', p. 305-306). Ik ben geen enorme fan van bagels, maar af en toe een paar voor bij de lunch of bij de soep is altijd lekker. Het is dan weer eens iets anders dan gewoon (zelfgebakken) brood. Lekker met roomkaas met verse bieslook en gerookte zalm of roomkaas met gerookte ham of serrano ham.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 tot 8)
- 500 gram bloem
- halve eetlepel zout
- 5 gram gist uit een zakje
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2,5 dl water

Meng bloem, zout en gist in een kom en meng in een kan het water, de olie en de suiker. Gooi dan alles bij elkaar en kneed de massa tot er een stevig, heel elastisch deeg ontstaat. Het deeg moet erg droog zijn, dus voeg eetlepels bloem toe tot er een echt droog en elastisch deeg ontstaat.
Maak van het deeg een bal en leg hem in de kom. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem op een warme plek (bijvoorbeel voor de verwarming). Laat het daar een uur rijzen.
Kneed het deeg daarna nog kort door en verdeel het in 6 tot 8 stukken.
Zet nu een pan met water op het vuur en schep daar een aantal eetlepels suiker in en breng het water aan de kook. Verwarm de oven voor op 240/250 graden.
Rol de stukken deeg in slierten van ongeveer 10 tot 12 centimeter en vouw de uiteinden over elkaar. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Als je alle bagels hebt gemaakt pak je de eerste bagel met een spatel van het papier en laat hem voorzichtig in het kokende suikerwater zakken. Laat hem een minuut in het kokende water ronddrijven. Haal hem er dan uit, leg op de bakplaat en doe hetzelfde met de andere bagels. Doe ze wel één voor één in het water. Als ze allemaal in het water zijn geweest kunnen ze de oven in. 15 minuten, tot ze mooi bruin zijn.